Akrapovič


Jedini način da se pobedi je da se bude najbrži, neustrašiv, nepobediv u svakom smislu. Ovo je moto Akrapoviča, kompanije koja ima preko 370 zaposlenih u rasponu od motivisanih inžinjera, do veštih radnika, koji su sposobni da pretvore inovativne ideje sa kompjuterskih ekrana u završene izduvne sisteme. 

Zaposleni ih smatraju umetničkim delima. Ipak, misao da su izduvni sistemi umetnička dela i da predstavljaju najbolje što se novcem može kupiti nije potekla iz odeljenja za marketing. Ovo su neosporive činjenice bazirane na upoređivanju i člancima vodećih svetskih motociklističkih magazina i na uspesima koje trkači imaju koristeći ove izduvne sisteme. 
Ovo je takođe potvrđeno dodeljenom nagradom za “best brand” dve godine za redom od strane najboljeg evropskog časopisa o motorima “Motorrad” na osnovu anketa čitaoca. Dakle šta ih čini najboljima. 

10 razloga zašto Akrapovič

1. Upotrebljavaju se samo najbolji materijali

Tri osnovna materijala se upotrebljavaju za pravljenje izduvnih sistema: titanijum, nerđajući čelik i karbonska vlakna. Titanijumsko jedinjenje koje se koristi za izradu svih delova Evolution serije izduvnih sistema i nekih delova drugih izduvnih sistema je jedinstvena formula proizvedena u saradnji sa japanskim nabavljačem. Titanijum je lagan i čvrst materijal, ali previše osetljiv na visoke temperature koje proizvode motori. Akrapovič titanijum međutim, može da podnese temperature do 800 stepeni Celzijusa (temperatura koju postižu izduvni gasovi pri izlasku iz motora). Takođe je izdržljiviji od običnog titanijuma.

2. Korišćenje visoke tehnologije u vrhunskoj fabrici

Hidroformiranje je proces formiranja vrhova cevi koristeći mašine koje oblikuju metal pomoću vode pod pritiskom (od 1000 do 4000 bara). Materijal takođe ne gubi snagu za vreme procesa. Ovo je neophodno jer izduvni gasovi teku najbolje kroz cev samo kada je njen oblik više otporan na oksidaciju na visokim temperaturama nego titanijum korišćen od strane drugih proizvođača. Titanijum koji koristi Akrapovič je jači i 40 puta lakši od nerđajućeg čelika. Ovo uključuje izduvne sisteme za rekreativnu upotrebu i u osnovnim modifikacijama originalnih izduvnih sistema. Karbonska vlakna su bitan element mnogih izduvnih sistema. Akrapovič koristi samo karbonska vlakna visokog kvaliteta i male težine, jake rastegljivosti i otpornosti na visoke temperature.

3. Razvoj i proizvodnja osmišljeni i napravljeni u fabrici

Iz razloga što Akrapovič želi da ostane nezavistan od spoljnih dobavljača i da zadrži stoprocentnu kontrolu nad kvalitetom, izduvni sistemi su osmišljeni i proizvedeni u celosti u fabrici. Ovaj princip takođe daje kompaniji potpunu slobodu da proizvodi cevi po sopstvenim specifikacijama bez potrebe da se prilagođava drugima, što znači da radnici mogu da proizvode oblike određene u odeljenju za istraživanje i razvoj (R&D), što rezultuje maksimalnim performansama. Jedine komponente koje Akrapovič ne proizvodi su nalepnice, šelne i odbojnici. Ove delove proizvode proizvodjači pod budnim okom supervizora kvaliteta kompanije Akrapovič.

4. Razvoj u fabrici


Odeljenje za istraživanje i razvoj (R&D) je u srcu kompanije. Vešti i motivisani tim koristi vrhunsku opremu, uključujući dva dinamometra za motore, i 3d skener i printer koji dozvoljava stvaranje prototipa u punoj veličini od abs plastike.

5. Uchestvovanje u moto trkama

Akrapovič sarađuje sa brojnim proizvođačkim timovima i prisutan je u skoro svim trkačkim kategorijama. Kompanija može da se pohvali sa 29 titula šampiona.

6. Bogato iskustvo

Hrabra vizija Igora Akrapoviča o industriskoj nadmoći je bila bazirana na njegovoj domišljatosti, dok je doprinosio tehničke veštine najnovijeg doba i želju za usavršavanje njegovog iskustva sticanog na stazi u ulozi takmičara. Devedesete su bile vreme rizika, sazrevanja i potvrđivanja uspeha do tada već ustanovljene fabrike. Uspehu ovog brenda je doprinelo je i to što su u kasnim devedesetim svi japanski timovi u Svetskom Superbajk Šampionatu koristili izduvne sisteme sa Akrapovič logom. Dosta šampionskih titula u raznim kategorijama je učinilo Akrapovič vodećim svetskim proizvođačem izduvnih sistema.

7. Inovacije u dizajnu

Njihov patentirani hekasgonalni oblik prigušivacha zvuka je izazvao revoluciju izduvnih sistema. Koncepcija promene oblika je dala estetsku vrednost motoru.

8. Izlaženje u susret najinstančanijim ekološkim zahtevima


Akrapovičevi izduvni sistemi poštuju norme emisije gasova i buke. Ali ne samo to, kompanija je opremljena vrhunskom laboratorijom, što im dozvoljava da naprave uslove za odobravanje tipova i sertifikate

9. Obraćanje pažnje na detalje

Za Evolution i Racing sisteme koriste konusne vrhove cevi oblikovane hidroformiranjem, na taj način smanjujući negativan uticaj turbulencije izduvnih gasova.

10. Tehnologija u kombinaciji sa strašću

Akrapovičevi zaposleni rade sa strašću. Njihova tehnika rešenja ih svrstava u sam svetski vrh, zahvaljujući ulaganjima kompanije u znanje i razvoj. U kombinaciji sa vrhunskim alatima i opremom stigli su do samog vrha. To je razlog zašto šampioni nose obeležje Akrapovič, a to što je dostupno njima je dostupno svim vozačima sada.


Subpages (2): Auto program Moto program
Comments